Przymrozki co roku lubią zaskakiwać. Niedawne letnie temperatury i słoneczną pogodę szybko wyparł poranny mróz i zastąpiły mgły. W takich warunkach nawet gruba warstwa ciepłych ubrań niekoniecznie zapewni komfort podczas długiego przebywania na zewnątrz. Dlatego należy działać przede wszystkim od wewnątrz, a także... wizualnie! Jesteś zmarzluchem? Sprawdź, jak możesz się ogrzać bez konieczności wzięcia gorącej kąpieli czy bliskości grzejnika.
Kiedy wełniane rękawiczki, szal i czapka to za mało, warto zjeść lub wypić coś rozgrzewającego. I nie musi to być gorąca zupa, herbata czy grzaniec galicyjski. Istnieje bowiem mnóstwo produktów spożywczych, które posiadają naturalne właściwości rozgrzewające. Wśród z nich znajduje mięso – wołowina i drób, z tego drugiego głównie indyk i kurczak. Potrawy mięsne są dodatkowo bardzo sycące i pożywne, dlatego szczególnie warto jeść je jesienią i zimą, gdy organizm potrzebuje dużego wsparcia energetycznego.
Jeżeli nieszczególnie przepadamy za smakiem samego mięsa lub mamy już dosyć klasycznych schabowych i udek, możemy pokombinować i spróbować czegoś nowego. W odkrywaniu nowych połączeń smakowych bardzo przydatne będą wilki do mięsa. Te profesjonalne urządzenia odznaczają się znacznie większą wydajnością niż standardowe maszynki używane w gospodarstwach domowych. Z ich pomocą, w zależności od modelu, w szybkim czasie rozdrobnimy nie tylko surowe mięso, ale także gotowane i mrożone. Na szczególną uwagę zasługuje model firmy Stalgast, który umożliwia pracę aż do 8 godzin bez przerwy. Wykonany z wysokiej jakości komponentów, bezpiecznych do kontaktu z żywnością, spełnia wszelkie wymagania sanepidu i gwarantuje wieloletnie, niezawodne użytkowanie. Wilk ten wyróżnia również zastosowanie biegu wstecznego, który znacznie ułatwia demontaż wymiennego sita, a tym samym sprawia, że czyszczenie urządzenia jest dużo prostsze. Do zestawu dołączony został lejek do nadziewania kiełbas, dzięki czemu można bezpośrednio z wilka wytwarzać własne, świeże wyroby mięsne.
Dobrze przygotowane mięso nie może się obyć bez przyprawiania aromatycznymi ziołami. Także wśród nich nie brakuje gatunków, które rozgrzeją nasz organizm. Temperaturę, a tym samym metabolizm, podkręcą między innymi kurkuma, imbir, czosnek, kolendra, rozmaryn, kardamon, tymianek, anyż, chilli. Dodając je do dań mięsnych, nadamy potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Wystarczy do zmielonego w wilku mięsa dorzucić odpowiednią mieszankę. Kardamon, kurkuma i anyż doskonale wkomponują się w dania orientalne, jak na przykład kurczak w sosie curry. Chilli stanowi nieodłączny składnik kuchni meksykańskiej. Można nim też zastąpić zwykły, czarny pieprz. Kolendra podkreśli walory smakowe zarówno wołowiny, jak i drobiu. Podobnie zadziała rozmaryn i tymianek. Czosnek jest obowiązkowym dodatkiem do wszelkiego rodzaju mięs, marynat i sosów. Po dodaniu sproszkowanych lub rozdrobnionych przypraw do przygotowanego w wilku mięsa możemy zrobić z niego soczyste kotlety mielone, dorzucić do sosu do spaghetti lub wykorzystać jako farsz do dań mącznych – pierogów, pyz czy krokietów. Niezależnie od wyboru, efekt zachwyci Ciebie i Twoich gości oraz skutecznie rozgrzeje od wewnątrz.
Kolor zastawy ma znaczenie
Nie tylko jednak żywność podnosi temperaturę naszego organizmu. Ciepła potrafi dodać również sposób jej serwowania. Z tego powodu w okresie jesienno-zimowym warto pomyśleć o wymianie zastawy stołowej na taką, której kolory przywodzą na myśl gorące klimaty. Do jednego z ciekawszych zestawów zalicza się porcelana Magma z serii Kolory Ziemi od Fine Dine. Już sama nazwa działa rozgrzewająco, a naczynia zawdzięczają ją intensywnie czerwonej barwie.
W skład linii Magma wchodzą talerze do pizzy, talerze owalne, miski i miseczki oraz naczynie do zapiekania. Porcelana pokazowa Kolory Ziemi została stworzona z myślą o wymagających absolutnej perfekcji szefach kuchni, ale także o pasjonatach kuchni kreatywnej i molekularnej. Serwując na niej posiłki, nadamy im unikalnego charakteru i pięknie wyeksponujemy. Dzięki głębokiemu, czerwonemu kolorowi porcelana Magma wizualnie wpływa na odczuwanie smaku podawanych potraw, dodając im ognistej barwy, przywodzącej na myśl pikantne przyprawy. Niezależnie od rodzaju i konsystencji posiłku naczynia z linii Magma sprawią, że odruchowo poczujemy przyjemne, rozgrzewające ciepło w trakcie spożywania na niej dań.
Znacie już sposoby na podniesienie temperatury, kiedy warunki na zewnątrz nie sprzyjają. Syty posiłek z udziałem świeżo zmielonego mięsa i dodatkiem aromatycznych, rozgrzewających przypraw jest najlepszą receptą na jesienno-zimowe chłody. A jeżeli podacie tak przygotowane danie na płomiennie czerwonej zastawie stołowej nie ma mowy o uczuciu zimna. Takie połączenie ogrzeje nawet w największy mróz!