Finger food - Proste przekąski na grilla

Ostatnie dni wakacji to najlepszy czas na podsumowanie sezonu grillowego. Coraz chłodniejsze wieczory i coraz krótsze dni sprawiają, że imprezy przy grillu nie gwarantują już tyle radości, co w środku wakacyjnego sezonu. Mimo to jeszcze co najmniej przez miesiąc pogoda powinna pozwolić nam na wspólne grillowanie ciasta francuskiego, papryki czy koreczków. Grill bez kiełbasy śląskiej i karkówki? To możliwe! Poznaj 5 inspirujących potraw na grilla w formie drobnych przekąsek finger food.

Finger food to rodzaj przekąsek spożywanych przy użyciu rąk.  Ich wielkość powinna umożliwiać zjedzenie całej przekąski w 1-2 kęsach, a ich konsystencja nie powinna brudzić dłoni. Historia przekąsek finger food sięga 1986 r., kiedy to June Budgen opublikował książkę, w której cały rozdział poświęcił tak zwanym "przekąską na raz". Od tej pory kucharze prześcigają się w komponowaniu coraz mniejszych i coraz smaczniejszych dań takich jak:

  • pieczona papryka
  • pierogi z nadzieniem mięsnym
  • kiełbaski
  • koreczki
  • nóżki z kurczaka
  • Braai Pie

Nie wszyscy z nas wyobrażają sobie grillowanie bez dobrze znanej kiełbasy śląskiej, kaszanki czy karkówki. Taki zestaw można by spokojnie nazwać "polskim zestawem na grilla". Zupełnie odmiennym gustem w sprawach potraw z grilla cechują się Amerykanie. Spoglądając na potrawy przygotowywane podczas barbecue, znajdziemy tam doskonale wysmażonego burgera oraz pikantne skrzydełka BBQ. Aby połączyć te dwa zupełnie różne światy, warto przyjrzeć się przekąską w formie finger food.

Koreczki

Koreczki są najprostszym w przygotowaniu daniem oddającym charakter finger food. Można przygotować je zarówno ze świeżych, jak i grillowanych warzyw z różnymi dodatkami np. sera, oliwek czy kawałków mięsa. Dzięki małym rozmiarom oraz serwowaniu za pomocą wykałaczek goście częstując się przekąską, nie pobrudzą dłoni. Koreczki to idealna przekąska zarówno podczas grilla, jak i konferencji czy imprez zamkniętych. Ich delikatna forma sprawia, że świetnie komponują się z płytami łupkowymi wykonanymi z naturalnego kamienia. Surowe piękno natury w połączeniu z prostotą koreczków gwarantuje świetną prezencję przekąsek na każdym stole.

Wyjątkowym wzornictwem płyt łupkowych charakteryzuje się firma Hendi oferująca naczynia o różnych rozmiarach i kształtach. Antypoślizgowe nóżki oraz odpowiednio zaimpregnowana powierzchnia sprawiają, że płyty łupkowe są bezpieczne nie tylko dla żywności, ale także dla pracowników firm cateringowych, jak i gości restauracji. Płyta łupkowa Hendi perfekcyjnie wpisze się w rustykalny, a także nowoczesny styl restauracji czy domu.

Nóżki z kurczaka

O ile koreczki nie stanowią problemu z zachowaniem czystych dłoni w trakcie konsumpcji, znacznie większy problem sprawiają nóżki z kurczaka zwane "drumsticks chicken".

Nóżki z kurczaka w ostrej panierce to idealna przekąska na grilla dla wszystkich wielbicieli kuchni azjatyckiej. Delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz tak można opisać idealnie przygotowanego kurczaka. Dopełnieniem idealnego smaku jest azjatycka panierka z dużą ilością wyrazistych przypraw.

Jednak tak przygotowany kurczak sprawia, że panierka może pozostawać na dłoniach, stanowiąc nie lada problem przy braku bieżącej wody w trakcie imprez na działkach. Aby zachować względnie czyste dłonie, firma Stalgast przygotowała specjalnie zaprojektowany miniaturowy koszyk do smażonych przekąsek. Akcesorium zostało wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej, dzięki czemu nadaje się do bezpośredniego kontaktu z żywnością, nie wpływając na smak, ani zapach pożywienia. Świeżo grillowane nóżki z kurczaka możemy odłożyć do koszyka i zaczekać, aż ostygną. Dzięki czemu panierka nie będzie już tak klejąca i nie pozostanie nam na dłoniach. Dodatkowo możemy wyłożyć koszyk papierem do frytek, który odsączy z kurczaka tłuszcz i nadmiar panierki.

Tak zaserwowane przekąski nadal będą cieszyć pełnią smaków oraz sprawią, że nie pobrudzimy sobie dłoni.

Papryka z grilla

Najlepszym sposobem na połączenie grilla z warzywami jest przygotowanie faszerowanej papryki. To właśnie łódeczki paprykowe z serem, masłem oraz przyprawami gwarantują duży zastrzyk witamin podany w niebanalnej formie. Papryka zawiera ponad czterokrotnie więcej witaminy C niż cytryna oraz znaczne ilości silnych przeciwutlenaiczy, beta-karotenu, witaminy E, witamin z grupy B oraz potas, fosfor i żelazo. Papryka bardzo dobrze przechodzi proces przetwarzania termicznego, dzięki czemu nawet po grillowaniu zawiera znaczne ilości witamin. Faszerowana papryka podobnie jak koreczki świetnie komponuje się na płytach łupkowych. Zaletą serwowania grillowanych łódeczek  jest ich niewielki rozmiar oraz fakt, że nie brudzą dłoni.

Braai Pie

Rzadko goszczącym na naszych grillach daniem jest Braai Pie - danie pochodzące z południowej Afryki. Złociste i chrupiące ciasto francuskie z wołowiną, serem, cebulką oraz bekonem to kwintesencja dań finger food. Wyjątkowo smaczne i proste w przygotowaniu danie  gwarantuje, że podczas jedzenia nie ubrudzimy dłoni. Dodatkowo w zależności od sposobu wykonania, potrawa może mieć charakter przekąski lub pełnoprawnego dania.

Idealnym sposobem serwowania Braai Pie w formie przekąsek jest brytfanna miniaturowa Hendi, która sprawia, że serwowane w niej jedzenie nie traci temperatury. Brytfanna została wykonana z wysokiej jakości stali nierdzewnej, dzięki czemu dobrze utrzymuje ciepło oraz jest łatwa w zachowaniu czystości.

Sosy i dipy

Aby dodać smaku potrawom z grilla, warto przygotować domowe sosy, które nadadzą charakter wszystkim serwowanym przekąską. Zarówno ketchup, musztardę, jak i sos BBQ możemy podawać w dyspenserach do sosów. Jednak jest to rozwiązanie szczególnie polecane do food trucków lub restauracji serwujących dania typu fast food.

Na grilla zdecydowanie bardziej polecamy miseczki finger food lub miseczki do dipów, w których bez problemu możemy maczać wszystkie przygotowane dania.

 

Grill to nie tylko kiełbasa i kaszanka to również masa świetnych pomysłów na drobne przekąski finger food. Ich wyjątkową zaletą jest niewielki rozmiar oraz lekkość, dzięki czemu po zjedzeniu nawet kilku przekąsek nie czujemy się pełni i możemy nadal delektować się smakiem świeżo grillowanych potraw. Jeżeli masz ciekawe pomysły na dania z grilla, podziel się z  nam w wiadomości prywatnej na Facebooku.

Źródło: Wikipedia - https://pl.wikipedia.org/wiki/Finger_food