Wrzesień to czas obfitych zbiorów z przydomowych ogródków, warzywników, sadów i pól. Nie tylko liście na drzewach przybierają barwy czerwieni, pomarańczy, żółci i brązu. To, co jeszcze niedawno miało formę delikatnych kwiatów, zamienia się w pełne, dojrzałe, soczyste plony. Choć najlepiej smakują własnoręcznie zebrane owoce i warzywa prosto z krzaka, drzewa czy ziemi, ich walory docenimy również zbliżającą się wielkimi krokami jesienią, a wkrótce potem zimą. Podpowiadamy, jakimi darami natury rozkoszować się we wrześniu i z których wyczarować domowe przetwory na chłodniejsze dni.
Dzika róża, głóg, żurawina
Na krzewach już na przełomie sierpnia i września pojawiają się pierwsze drobne, czerwone owoce. W Polsce występuje kilka odmian dzikiej róży, której zbieranie ostatnio wraca do mody. Jako że jest to roślina bardzo powszechnie rosnąca na terenie całego kraju, z reguły wystarczy krótkie wyjście do lasu lub spacer polnymi ścieżkami, aby spotkać ten wspaniały krzew. Podobnie jest z głogiem, często mylonym z dziką różą, a mającym podobne właściwości prozdrowotne. Już samo obcowanie z naturą podczas takich darmowych, relaksacyjnych wręcz zbiorów doskonale wpływa na nasze samopoczucie. Dlatego warto chwycić za koszyk i ruszyć poza miasto! Z uzbieranych owoców można zrobić mnóstwo pysznych i bardzo zdrowych przetworów, szczególnie konfitury oraz dżemy do naleśników i wypieków, naturalne soki do herbaty, syropy na przeziębienia czy rozgrzewające nalewki. Z wysuszonych owoców dzikiej róży i głogu przygotujemy również niezwykle aromatyczną, smaczną i zdrową herbatę. Podobnie jest zresztą z żurawiną, z tymże ona wymaga już szczególnych warunków uprawy. Zamknięte szczelnie w szklanych butelkach i słoikach owoce będą pięknie prezentowały się na spiżarnianych półkach i domowym stole, a ich smak pozostanie niezapomniany.
Śliwki
Obecnie panuje istne śliwkowe szaleństwo! Owocami tymi wypełnione są stoiska targowe i sklepowe półki. Węgierki, mirabelki, fioletowe, żółte – warto korzystać z trwającego sezonu na śliwki, bo ich smak i walory zdrowotne są nieocenione. Owoce śliwy stanowią nie tylko bogactwo witamin C, A, E oraz z grupy B i składników mineralnych, ale także błonnika. Ze względu na jego dużą zawartość śliwki od wieków słyną z właściwości wspomagających pracę jelit, poprawiających ich perystaltykę, a więc i funkcjonowanie całego układu pokarmowego. Świeże owoce są chętnie wykorzystywane do różnego rodzaju wypieków. By móc stosować je w różnorodnych, słodkich kombinacjach, warto zaopatrzyć się w rozmaite formy do pieczenia. Przy ich użyciu przygotujemy wyśmienite ciasta z kawałkami owoców. Jeżeli planujemy większą ilość wypieków, należy zadbać o niezawodny, wydajny sprzęt i wybrać na przykład miesiarkę planetarną od firmy Stalgast. W chłodne, długie, zimowe wieczory rozgrzeje domowa śliwowica. Dla łakomczuchów idealną propozycją będą naturalne słodycze ze śliwek, takie jak "śliwkowa nutella" czy suszone śliwki w czekoladzie. Powidłami i kompotem jak u babci nikt nie pogardzi. ; )
Winogrono
Nie ma lepszego wina od tego wytwarzanego tradycyjnie, czyli z owoców winorośli. Ludzie raczą się tym szlachetnym trunkiem i znają jego właściwości zdrowotne już od kilku tysięcy lat! Schłodzone w letnie, upalne dni, podgrzane, przyprawione goździkami i pomarańczą, gdy za oknem robi się zimno. W każdej formie smakuje doskonale i cieszy się popularnością na całym świecie. Żeby dodać uroczystej formy, wino można serwować w finezyjnych karafkach przeznaczonych specjalnie dla tego trunku. Ale z winogron warto wytwarzać nie tylko wino! Napój bezalkoholowy w postaci soku będzie pysznym dodatkiem do herbaty lub do zrobienia naturalnej wody smakowej. Dżemy i konfitury winogronowe przypomną o słonecznym lecie po skończonym sezonie.
Jabłka i gruszki
To chyba najpopularniejsze i dostępne w największych ilościach w Polsce owoce. Są tak powszechne, że mają nieograniczone zastosowanie – nie tylko na słodko, ale również z potrawami mięsnymi. Z pomocą sit do przecierania uzyskamy gęste soki, sosy i musy, które następnie możemy przełożyć do słoików i zachować na zimę. Starte jabłka z cynamonem będą doskonałym dodatkiem do naleśników, a gruszki w syropie soczystym zwieńczeniem deserów. Suszone plasterki jabłek stanowią pyszną, zdrową przekąskę, mogą też służyć jako ozdoby w domu lub w lokalu. Suszarka do żywności firmy Hendi świetnie sprawdzi się w prawidłowym i bezpiecznym odparowaniu wody z owoców.
Pigwa
Ostatnimi czasy pigwa ponownie zyskuje popularność. Surowe owoce są bardzo twarde i cierpkie, dlatego przeznacza się je raczej na przetwory. Najczęściej robi się z nich konfitury, soki i nalewki, tak zwane pigwówki. Pigwa może być też stosowana jako zamiennik cytryny do herbaty ze względu na zbliżony smak. Podobnie jak cytrusy zawiera mnóstwo witaminy C, przez co wspomaga odporność i jest szczególnie cenna w okresie jesienno-zimowych zachorowań. Te żółte owoce to także skarbnica minerałów, takich jak wapń, żelazo, miedź, potas i fosfor, wzmacniających układ odpornościowy. Pełne, dojrzałe pigwy będą tworzyły piękną kompozycję z innymi jesiennymi owocami, kiedy wyeksponujemy je na paterze lub umieścimy w oryginalnym koszu.
Dynie i dyniowate
Są nie tylko smaczne i pełne wartościowych składników, ale także chętnie wykorzystywane jako ozdoby w mieszkaniach i lokalach. Dynie to istny symbol jesieni. Ich odmian jest mnóstwo, są bardzo proste w uprawie i pięknie się prezentują, a potrawy z nich przygotowywane mają wyjątkowy smak i atrakcyjny wygląd. Do rodziny dyniowatych zaliczają się między innymi ogórki siewne, cukinie i patisony. Te ostatnie doskonale nadają się do marynowania w occie i w takiej formie jako dodatek do dania głównego lub przystawka na zimno. Ogórki są niepodważalnym numerem jeden w przypadku kiszenia i konserwowania. Z dyni natomiast otrzymamy smaczne i pożywne zupy kremy. Wystarczy pokrojone i podpieczone warzywa zmiksować przy użyciu miksera ręcznego, na przykład TR 350 z firmy Sammic lub MP 450 Combi Ultra od Robot Coupe.
Ziemniaki
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby tych warzyw w chociaż jednej formie. Gotowane, smażone, pieczone, w postaci frytek, jako dodatek do zupy, baza do dań mącznych. Ziemniaki są chyba najpowszechniejszym warzywem w kuchni polskiej. Jesienią, kiedy przychodzi czas na wykopki, ich szczególnie lubianą formą są te z ogniska, z dodatkiem soli i masła. Niezależnie od postaci końcowej przygotowanie ziemniaków wygląda podobnie. Żeby nie usuwać skórki ręcznie, zwłaszcza, kiedy mamy do przerobienia dużo warzyw, warto zaopatrzyć się w elektryczną obieraczkę do warzyw. Bardzo wydajne i wytrzymałe jest urządzenie firmy Stalgast.
Papryka
Te soczyste, czerwone, żółte i zielone warzywa zawierają kilkakrotnie więcej witaminy C niż cytryny. Najwięcej wartości ma oczywiście świeża, surowa papryka, ale również poddana procesom pieczenia i duszenia zachowuje mnóstwo składników odżywczych. Zamknięta z oliwą w słoiku będzie wspaniale komponowała się z daniami głównymi. Pieczona i zmiksowana za pomocą blendera doskonale nada się jako pyszna i zdrowa pasta do pieczywa. Słodka papryka to doskonała baza do... dżemów! W takiej formie będzie świetnie komponowała się z pieczeniami i daniami mięsnymi na zimno. Papryka czereśniowa (wiśniowa) jest najchętniej wykorzystywana do faszerowania rozmaitymi odmianami sera, od słonej fety po słodki twarożek. Jako dodatek do lecza i sałatki, solo lub w rozmaitych kombinacjach warzywnych – papryka może przybierać najróżniejsze formy.
Wrzesień to miesiąc najbardziej sprzyjający robieniu najróżniejszych przetworów z owoców i warzyw. Zamknięte w słoikach i butelkach smaki lata będą przyjemnym jego wspomnieniem w chłodniejsze dni, gdy pogoda za oknem nie zachęca do wyjścia. Wrzesień to także czas grzybobrania i zbiorów orzechów laskowych oraz włoskich. Warto również pamiętać o tak zwanych retrowarzywach, które od niedawna przeżywają swój renesans. Jeżeli nazwa wężymord przywodzi Wam na myśl postać z filmu grozy, a topinambur kojarzy się z egzotycznym zwierzęciem, zachęcamy do odwiedzenia naszego bloga na początku października!